:

Vilken typ av sjö är Vänern?

Innehållsförteckning:

  1. Vilken typ av sjö är Vänern?
  2. Var är Vänern som djupast?
  3. Hur kan man se om en sjö är näringsrik?
  4. Vart är Vättern djupast?
  5. Vart är Hornavan djupast?

Vilken typ av sjö är Vänern?

h. Vänern är Sveriges och Europeiska Unionens största insjö med en yta på 5 650 km² och volymen 153 km³. Den ligger 44 meter över havet. Vänern är även den tredje största insjön i Europa, efter Ladoga och Onega, och på 26:e plats i världen.

Var är Vänern som djupast?

Om man räknar upp dem medurs så är det Dalsland, Värmland samt Västergötland. Längsmed Vänerns strand så kan man finna Åmål, Säffle Kristinehamn, Karlstad, Lidköping, Mariestad och Vänersborg. Medeldjupet på sjön uppmäts till 27 meter och den allra djupaste delen i sjön är hela 106 meter yta till botten.

Hur kan man se om en sjö är näringsrik?

Det mest karaktäristiska för de näringsrika sjöarna är de kraftiga bestånden av vass (Phragmites australis) som växer längs stränderna, och i vassbältena finns också ofta inslag av jättegröe (Glyceria maxima). Om sjön omges av öppna våtmarker är stora rundade buskage av gråvide (Salix cinerea) typiska.

Vart är Vättern djupast?

Sjöns största kända djup, söder om Visingsö, är 128 meter och medeldjupet 40 meter.

Vart är Hornavan djupast?

Vättern är näst största sjö, både avseende ytan och vatten volymen (cirka 78 000 miljoner m3). Sveriges djupaste sjöar finns i de nordligaste delarna är landet. Djupast är Hornavan, med ett största djup av 228 m. Längre söderut i landet är Siljan (134 m) och Vättern (120 m) de djupaste sjöarna.