:

Vart bildas väteperoxid i kroppen?

Innehållsförteckning:

  1. Vart bildas väteperoxid i kroppen?
  2. Vad är Substratkoncentration?
  3. Hur fungerar ett enzym optimalt?
  4. Hur pH påverkar ett enzym?
  5. När bildas väteperoxid?
  6. Vad gör väteperoxid?
  7. Vad är en Peroxisom?
  8. Vad innebär det att ett protein Denatureras?
  9. Hur är en enzym uppbyggd?
  10. Vad är ett enzym och hur fungerar det?

Vart bildas väteperoxid i kroppen?

Katalas är ett viktigt enzym för såväl djur som växter, eftersom det oskadliggör väteperoxid som kan bildas vid andningskedjan i cellandningen. I nästan alla celler finns enzymet katalas och oftast i höga koncentrationer i cellernas peroxisomer (en cellorganell). Framförallt i leverceller finns katalas i stora mängder.

Vad är Substratkoncentration?

KM, kallad Michaelis konstant eller Michaelis-Mentens konstant, anger den substratkoncentration där hastigheten (v) uppgår till halva maxhastigheten för enzymet (d.v.s. v = vmax/2). Michaelis–Menten-ekvationen beskriver hastigheterna för irreversibla reaktioner.

Hur fungerar ett enzym optimalt?

Enzymer fungerar optimalt om temperatur och pH är rätt. Avvikelser från det som är optimalt medför minskad aktivitet. Aktiviteten kan också minska genom tillsats av blyjoner som fungerar som en inhibitor. Enzymaktiviteten påverkas också av hur mycket substrat som finns tillgängligt att verka på.

Hur pH påverkar ett enzym?

Om pH-värdet blir för högt eller för lågt för enzymet denaturerar proteinet, d.v.s. det förlorar sin tredimensionella form och därmed också sin funktion. Samma sak gäller för protein om det upphettas, vilket händer då man t. ex. steker ett ägg och äggvitan stelnar.

När bildas väteperoxid?

Man tror att väteperoxid bildas i rymden på ytan av kosmiska stoftkorn – mycket små partiklar som liknar sandkorn eller aska – när väte (H) slås ihop med en syremolekyl (O2). En reaktion till mellan väteperoxiden och mer väte är ett sätt att bilda vatten (H2O).

Vad gör väteperoxid?

Tack vare dess oxiderande egenskaper attackerar väteperoxid organiska fläckar, illaluktande molekyler och bakterier. Det är som blekmedel men utan ångor och skadlig effekt. Väteperoxid är ett desinfektionsmedel, och den oxiderande effekten hjälper till vid rengöring.

Vad är en Peroxisom?

Peroxisomer är små enheter i cellen, med flera viktiga funktioner för cellens ämnesomsättning. Sjukdomen börjar redan tidigt under fosterstadiet och påverkar många av kroppens organ som hjärna, muskler, hjärta, lever, njurar, hörsel och ögon.

Vad innebär det att ett protein Denatureras?

Denaturering av proteiner Denaturering innebär att ett ämnes egenskaper förändras så att det inte kan användas för ett specifikt ändamål. Då proteiner denatureras ändras deras form och proteinets biologiska aktivitet försvinner.

Hur är en enzym uppbyggd?

Enzymer består av proteiner och olika enzymer har mängder av olika egenskaper och funktioner. En cell kan innehålla hundratals olika enzymer. Primärt kan man säga att dessa små mikroskopiska ämnen fungerar som katalysatorer, och alltså hjälper till att reglera hastigheten på olika processer i kroppen.

Vad är ett enzym och hur fungerar det?

Proteiner som fungerar som en katalysatorer i kemiska reaktioner. En katalysator är ett ämne som skyndar på en kemisk reaktion utan att själv förbrukas. Inga levande varelser skulle existera om inte enzymer fanns.