:

Hur blev artisterna kända förr?

Innehållsförteckning:

  1. Hur blev artisterna kända förr?
  2. Vem var Sveriges mest kända Visförfattare och sångare Mellan 1918 1974?
  3. Har all musik i världen något gemensamt?
  4. Vad kallas den svenska ursprungs musiken?
  5. Vilka artister var populära på 60 talet?
  6. Vem var störst Abba eller Roxette?
  7. Hur långt tillbaka kan man belägga att människan har hållit på med musik?
  8. Vem kom på musiken?
  9. Vad är typiskt svensk musik?
  10. Hur skulle du beskriva musik som inte är folkmusik?

Hur blev artisterna kända förr?

När popmusiken slog igenom med Beatles i förarsätet var Sverige inte sena med att haka på. Bandet Hep Stars bildades år 1963 och blev då väldigt framgångsrika i hemlandet. Det dröjde till början av 1970-talet innan svensk musik fick sitt första internationella genombrott med låten “Hooked on a Feeling” av Blue Swede.

Vem var Sveriges mest kända Visförfattare och sångare Mellan 1918 1974?

Vidar Sandbeck född 21 juli 1918, död 10 november 2005, var en norsk författare och kompositör, en multikonstnär som spelade fiol, var vissångare, kompositör, träsnidare och diktare. Sandbeck gav ut 37 böcker och omkring 400 visor.

Har all musik i världen något gemensamt?

I musikaliska termer kan världsmusik ungefär definieras som musik och sång som använder distinkta etniska skalor, former och musikalisk böjningar, och som vanligtvis (men inte alltid) utförs på eller åtföljas av traditionella etniska instrument som skiljer den ena musikaliska kulturen från den andra.

Vad kallas den svenska ursprungs musiken?

Eftersom folkmusik från början är musik som uppstod av folket så låter den olika runt om i Sveriges landskap, städer, socknar och byar. Musiken har helt enkelt olika dialekter, precis som vi har i språket! Folkmusik i Sverige har influerats av närliggande länder, bland annat Polen, Ryssland, Tyskland och Östeuropa.

Vilka artister var populära på 60 talet?

Artister som The Beatles, The Supremes, Jimi Hendrix, Janis Joplin och The Rolling Stones regerade topplistorna och spelades flitigt på radion.

Vem var störst Abba eller Roxette?

Roxette. Sveriges mest framgångsrika band efter Abba. 60 miljoner sålda skivor världen över och fyra ettor på singellistan i USA.

Hur långt tillbaka kan man belägga att människan har hållit på med musik?

Det går att rekonstruera delar av den klassiska kinesiska musiktraditionen så långt som 5000 år tillbaka i tiden.

Vem kom på musiken?

Inristat ljud De första musikspelarna, det vill säga föremål som återgav ljud, var speldosor och självspelande pianon från mitten av 1800-talet. Fonografen uppfanns på 1870-talet av Thomas Alva Edison. Den hade en nål som ristade in spår i metallfolie på en snurrande rulle för att spela in ljud.

Vad är typiskt svensk musik?

Ett ord många förknippar med svensk folkmusik, är spelmansmusik - en dansmusik som oftast är fiolbaserad. Till spelmansmusiken hör gånglåtar och brudmarscher samt dansrytmerna polskor, vals, schottis, hambo, polka. Något mindre vanliga låttyper är exempelvis engelska, halling och menuett.

Hur skulle du beskriva musik som inte är folkmusik?

Folkmusik bör ses dels som den bruksmusik som har använts av allmogen för både sina högtidstraditioner men även för vardagssysslor. Folkmusik är inte eller har aldrig varit statisk utan präglat samhällsbilden från olika tidsepoker.