:

Var kollar man hudförändringar?

Innehållsförteckning:

  1. Var kollar man hudförändringar?
  2. Hur ser farliga hudförändringar ut?
  3. Hur sprider sig skivepitelcancer?
  4. Hur lång tid tar det för hudcancer att sprida sig?
  5. Vill kolla mina leverfläckar?
  6. När ska man kolla upp pigmentfläckar?

Var kollar man hudförändringar?

De flesta hudförändringar är ofarliga men enstaka kan utvecklas till cancer. Det är viktigt att vara uppmärksam på om födelsemärken förändras. Om du misstänker att du har födelsemärken som behöver undersökas kan du kontakta din vårdcentral.

Hur ser farliga hudförändringar ut?

Avvikande, nya och växande födelsemärken Kännetecken för farliga födelsemärken: ny pigmentfläck eller leverfläck med ojämn kant eller skiftande färg, ibland med inslag av exempelvis vitt, rött eller blått. äldre pigmentfläck eller leverfläck som ändrar färg eller form, växer, kliar eller blöder.

Hur sprider sig skivepitelcancer?

Skivepitelcancer in situ-Bowens sjukdom Påminner ibland om en eksemfläck. Förändringen uppstår oftast på hud som exponerats mycket för solen, men kan uppstå var som helst på kroppen. Cancern är inte fullt utvecklad i detta stadie utan växer endast lokalt på hudens yta.

Hur lång tid tar det för hudcancer att sprida sig?

Lentigo maligna melanom Det är vanligare bland personer över 50 år. Förstadiet till denna typ av malignt melanom kan du ha i flera år och förändringen brer ut sig på huden, ibland flera centimeter.

Vill kolla mina leverfläckar?

De flesta födelsemärken är ofarliga men det är viktigt att hålla koll på om de förändras....Kontakta en vårdcentral om du har ett födelsemärke som stämmer med ett eller flera av följande:

  1. Det övergår till att bli ett sår.
  2. Det växer eller ändrar form.
  3. Det ändrar färg eller blir flammigt.
  4. Det börjar klia eller blöda.

När ska man kolla upp pigmentfläckar?

Kolla upp ett födelsemärke om det: Växer eller ändrar form. Har en ojämn form eller ser utsmetat ut. Ändrar färg eller är ojämnt färgat. Uppstår efter att du fyllt 30 år (om du är gravid kan du dock få nya, helt ofarliga, födelsemärken även efter att du fyllt 30)