:

Vad gör man när man blankar en aktie?

Innehållsförteckning:

  1. Vad gör man när man blankar en aktie?
  2. Vad betyder Shortade aktier?
  3. Vart kan man se blankningar?
  4. Vem bestämmer om en aktie är Blankningsbar?
  5. Hur påverkar blankning aktiekursen?

Vad gör man när man blankar en aktie?

Blankning innebär att du säljer aktier som du inte äger. Du säljer aktierna därför att du tror att aktiernas kurs ska sjunka. Du lånar aktierna och säljer dem till en köpare. Sen köper du tillbaka värdepapperna till ett förhoppningsvis lägre pris och återlämnar dessa till ägaren.

Vad betyder Shortade aktier?

Genom att blanka aktier, eller att ”ligga kort” som det också kallas, får du möjlighet att tjäna pengar och gå med vinst även när börsen går ned. Blankning innebär att du säljer aktier som du inte äger. Det går inte att korta positioner i alla värdepapper.

Vart kan man se blankningar?

Blankningsregister.se - ett register över blankningspositioner i noterade bolag.

Vem bestämmer om en aktie är Blankningsbar?

Fenomenet blankning har Finansinspektionen inga åsikter om, så länge det är lagligt. – Att folk blankar aktier förbättrar värdet på aktien säger de som är positiva och de som är negativa menar att det bara är ett sätt att sänka värdet på bolaget.

Hur påverkar blankning aktiekursen?

Om man blankar en aktie som sedan stiger i värde innebär det att man gör en förlust. Det beror på att man lånat aktien och sålt den på marknaden i förhoppning att kunna köpa tillbaka den billigare. Om aktien istället stiger innebär det att man måste köpa tillbaka aktien dyrare när det är dags att lämna tillbaka den.