:

Hur vet man om det är kalkbruk?

Innehållsförteckning:

  1. Hur vet man om det är kalkbruk?
  2. Vilket kalkbruk?
  3. Hur länge ska Kalkputs torka?
  4. Hur ser Kalkputs ut?
  5. Vad är hydrauliskt kalkbruk?
  6. Vad innehåller kalkbruk?
  7. Hur länge ska bruk torka?

Hur vet man om det är kalkbruk?

Ett annat sätt att avslöja vilket slags bruk som använts är att borsta på det med en stålborste. Ett cementbruk är mycket hårt och lossnar inte när man borstar på ytan. Ett kalkbruk däremot smular lätt vid borstning. Även här har ett rent cementbruk använts att täta med då putsen fallit bort.

Vilket kalkbruk?

Jordsläckt kalk ger det smidigaste bruket. Ett sådant material klistrar sig fast på alla underlag, släta som grova, sugande som icke sugande. Kalkbruket måste sätta sig innan ytan slutligen bearbetas. Tiden varierar med underlagets sugförmåga, vattenmängden i bruket, vädret mm.

Hur länge ska Kalkputs torka?

som luftomsättning, temperatur, luftfuktighet och skikttjocklek. Normal torktid är 2–6 mm per dygn i 20° C och 65% relativ fuktighet. Om ytan ska beläggas med någon form av tätt skikt är det viktigt att kontrollera att puts- skiktet är ordentligt uttorkat innan ytskiktet läggs på.

Hur ser Kalkputs ut?

En puts med mycket cement i har mörkare grå färg jämfört med rent kalkbruk, men om cementhalten är låg kan det ändå vara svårt att se skillnad. Du kan prova att smula sönder en bit puts mellan fingrarna. Går det lätt att smula sönder består putsen av kalkbruk (k-bruk) eller en blandning med cement och kalk (kc-bruk).

Vad är hydrauliskt kalkbruk?

Saint-Astier NHL-bruk är ett färdigblandat hydrauliskt kalkbruk framställt av en mycket ren, naturligt hydraulisk kalk från Saint-Astier i Frankrike. Bruket innehåller inga tillsatser utan det är endast mängden upplösliga silikater i kalkstenen som ger produkten dess hydrauliska egenskaper.

Vad innehåller kalkbruk?

Kalkbruk är en blandning av bindemedel (kalk), ballast (sand, krossad sten), olika tillsatser som i äldre tider kunde vara tegelkross/mjöl, aska, lera, slagg, djurhår, trass, pigment, etc. Modernare kalkbruk kan även innehålla luftporbildande tillsatser (skumbildande).

Hur länge ska bruk torka?

Torktiden vid putsning bestäms av en rad olika omständigheter som luftomsättning, temperatur, luftfuktighet och skikttjocklek. Normal torktid 2-6 mm/dygn 20°C 65% RF. Om ytan ska beläggas med någon form av tätt skikt är det viktigt att först kontrollera att putsskiktet är ordentligt uttorkat.