:

Vem grundade Systembolaget?

Innehållsförteckning:

  1. Vem grundade Systembolaget?
  2. När kom 75 an?
  3. Vem äger Systembolaget?
  4. Vilket år sålde Systembolaget mer vin än sprit?
  5. Hur mycket vinst gör Systembolaget?
  6. När kom alkoläsk?
  7. När ändrades åldern på Systembolaget?

Vem grundade Systembolaget?

Från 1914 infördes motboken, i vilken en persons ranson av rusdrycker bevakades i flera områden, på initiativ av läkaren och politikern Ivan Bratt. Från 1919 var motboken nationell. År 1917 bildades Aktiebolaget Spritcentralen, sedermera Vin & Sprit, som tog över all partihandel av alkohol.

När kom 75 an?

Helrör[redigera | redigera wikitext] Standardstorleken på buteljer sålda av Systembolaget i Sverige ändrades 1955 från 1 liter till 75 cl. Detta skedde i samband med avskaffandet av motboken. I taxfree-butiker på färjor, flygplatser etc. är det dock fortfarande vanligt med enlitersflaskor.

Vem äger Systembolaget?

RegeringskanslietSystembolaget / Överordnad organisation

Vilket år sålde Systembolaget mer vin än sprit?

Under 1950-talet infördes en ny alkoholpolitik i Sverige. I samband med att motboken avskaffades (1955) slogs en rad lokala systembolag samman och bildade ett enda rikstäckande företag (1954) med ensamrätten till all handel med sprit, vin och starköl.

Hur mycket vinst gör Systembolaget?

29,4 miljarder SEK (2017)Systembolaget / Intäkt

När kom alkoläsk?

Likheten kan leda till att man upplever att det går bra att dricka många flaskor utan att man löper någon risk för skador och alkoholberoende. När alkoläsken introducerades i Sverige på hösten 1996 möttes den snabbt av kraftig kritik och försäljningen minskade kraftigt, men nu är den åter på uppgång.

När ändrades åldern på Systembolaget?

1969. Myndighetsåldern sänks från 21 till 20 år.