:

Hur lastar man av en häst?

Innehållsförteckning:

  1. Hur lastar man av en häst?
  2. Hur ska en häst stå?
  3. Måste man ha transportskydd på häst?
  4. Vad ska ryttaren ha på sig när man lastar?
  5. Hur får jag min häst att stå still när jag kliver upp?
  6. Måste man ha transportskydd?

Hur lastar man av en häst?

När du lastar hästen så är det att föredra att ha först grimma på hästen och sedan tränset. Om hästen bråkar så är det lättare att få kontroll med träns. Om hästen är broddad så är det bra att ta ur brodd innan transportering för att undvika att hästen gör sig själv illa.

Hur ska en häst stå?

Hästen ska stå relativt fyrkantigt, så att han kan stå avslappnat ett tag. Hästen ska röra sig lätt när du ber den om det, som att flytta på sig eller ta upp en fot. Vi vill att hästen gör det på ett förtroendefull sätt, inte på ett defensivt eller aggressivt sätt.

Måste man ha transportskydd på häst?

En del hästägare väljer att transportera sina hästar med benen skyddade med tjocka lindor ovanpå vaddstycken på alla fyra benen. En del sätter även på boots under transporten. En oskodd häst behöver i regel inga transportskydd. Att köra en häst med broddar ökar förstås risken för skador.

Vad ska ryttaren ha på sig när man lastar?

Använd alltid handskar. Som med flera praktiska uppgifter i denna guide så är rådet att inte prova ensam först utan be en erfaren hästperson visa dig och ge hjälp. Här är några riktlinjer för hur du kan träna lastning i trailer. Före lastning i trailer måste du kontrollera hur hög bommen är framtill.

Hur får jag min häst att stå still när jag kliver upp?

Håll bara nacken böjd med din hand mot sadelhornet, stå kvar tills hästen stannar. När hästen stannar och slappnar av i nacken så att tygeln slackar, kliv ned och ge efter helt. Upprepa detta tills hästen står stilla när du står i stigbygeln.

Måste man ha transportskydd?

Transportskydd har både för- och nackdelar. Det viktigaste är att de sitter som de ska och inte halkar ner under resan eftersom de då kan göra mer skada än nytta. Själv föredrar Mats paddar och lindor framför skydd.