:

Hur binder man upp ärtor?

Innehållsförteckning:

 1. Hur binder man upp ärtor?
 2. Hur lång tid tar det att odla sockerärtor?
 3. Hur tar man hand om sockerärtor?
 4. När kan man sätta ut sockerärtor?
 5. Hur Förvälla ärtor?
 6. Hur odlar man ärtor?
 7. Hur hög blir sockerärtor?
 8. Måste man förvälla sockerärtor?
 9. Kan man sprita sockerärtor?

Hur binder man upp ärtor?

Visst du kan sätta trådar sen på olika höjd allt efter som plantorna växer. Ett annat sätt (om det är låga ärtor) är att sätta lite ris mellan planterna, som de kan slingra på. Där jag odlar är det gott om halvdöda enar - kala "buskiga" grenar från dem är perfekta att stoppa bland ärterna. Eller björkris.

Hur lång tid tar det att odla sockerärtor?

För mig brukar det bara ta 1-2 veckor innan sockerärtor gror när det är såhär varmt i marken, fast jag lägger aldrig fröerna i blöt. Testa provgräva där du sådde och se ifall det kommit groddar eller ej.

Hur tar man hand om sockerärtor?

Kan jag frysa sockerärter?

 1. Rensa alla ärter från det lilla fästet.
 2. Lägg ärterna i kokande vatten och låt koka hastigt i kanske bara 10 sekunder.
 3. Häll ärterna i ett durkslag och spola i kallt vatten.
 4. Torka ärterna på en kökshandduk.
 5. Lägg ärterna på en bricka klädd med bakplåtspapper och stoppa i frysen.

När kan man sätta ut sockerärtor?

Sockerärt vårsås inomhus april–juni. Den kan även försås mellan maj och juni i växthus eller utomhus i pallkrageväxthus eller dylikt. Slutplanteras i pallkrage eller på friland i maj–juni när plantorna växttill sig. Sockerärt kan också direktsås maj–juni.

Hur Förvälla ärtor?

Innan de åker i frysen förväller jag ärterna i omgångar, 1-2 minuter. Spolar sedan ordentligt i kallt vatten så de kyls. Ser till att så mycket vatten som möjligt rinner av. Låter gärna torka kort på en kökshanduk.

Hur odlar man ärtor?

Ärtor trivs bäst i lucker jord med mycket sol och näring men behöver också en hel del vatten. Ärtor är generellt inte så känsliga för kall jord, men just märgärt och brytsockerärter bör du vänta med att så tills jordtemperaturen har nått närmare 10 grader. Det går också bra att förodla ärtor inomhus i april–maj.

Hur hög blir sockerärtor?

Märta – gul sockerärt, Lokförare Bergfäldts jätteärt – en kulturarvssort med enormt stora baljor, Carouby de Maussane – mycket god vardagssort med lila blommor och stora baljor, Norli – tidig och snabbväxande sort på plantor cirka 60 cm höga.

Måste man förvälla sockerärtor?

Du kan förvälla ärtorna innan du fryser in dem. Koka snabbt i lättsaltat vatten. 2. Du kan frysa in sockerärtorna rena och utan att ha förvällt dem också.

Kan man sprita sockerärtor?

Spritärt odlas för ärtorna. Man plockar ur ärtorna ut skidorna, vilket kallas just för att sprita ärtorna. ... Det betyder att man skördar innan ärtorna har hunnit utvecklas. De platta baljorna är söta och goda och kan ätas både råa och tillagade.