:

Hur binder man upp björnbär?

Innehållsförteckning:

 1. Hur binder man upp björnbär?
 2. Hur sköter man björnbär?
 3. Hur Spaljera björnbär?
 4. Hur trivs björnbär?
 5. Kan man ta skott på björnbär?
 6. Varför mognar inte mina björnbär?
 7. Vad ska man gödsla björnbär med?
 8. Hur tar man sticklingar på björnbär?
 9. Hur blir man av med björnbär?
 10. Hur gör du förökning av björnbär?
 11. Hur beskärs björnbär?
 12. När planteras björnbär?

Hur binder man upp björnbär?

Björnbär får nämligen bär på fjolårsskotten, det vill säga skotten som bildats året innan. Under våren bör man gallra bland fjolårsskotten och behålla runt åtta stycken som man binder upp i solfjäderform. Att skotten får växa lite glest och luftigt motverkar svampsjukdomar.

Hur sköter man björnbär?

Buskarna bör planteras i gynnsamt söderläge med mycket sol för att bären ska hinna mogna och få bra smak. Helst mot en vägg där skotten kan klättra. Till skillnad från hallon, vill björnbär ha jord med högt pH-värde, omkring 7,0. Jorden ska vara mullrik och vattenhållande.

Hur Spaljera björnbär?

Från huvudstammarna klipper jag bort alla sidoskott utom de som jag nästa sommar vill spaljera. Hela plantan växer med en huvudstam och flera sidoskott som leds ut vågrätt i några meter. Jag sparar tre sidoskott åt varje håll, på varje planta. Sidoskott som växer ut från sidoskotten tas bort.

Hur trivs björnbär?

Plantering. Björnbär trivs på soliga platser i näringsrik jord med högt pH-värde på cirka 7. Låt den växa på en spaljé eller mot ett plank så får den mycket sol och blir en dekorativ klängväxt. Tänk på att ge den gott om plats, ungefär en meter mellan plantorna och en halvmeter från väggen, då den gärna breder ut sig.

Kan man ta skott på björnbär?

Det går även att föröka björnbär med sticklingar. Klipp då av en icke-förvedad gren på 20-30 cm tvåskärssekatör. Klipp bort den mjukaste delen av toppen, dra bort de nedersta bladen och sätt i en perennkruka med en blandning av jord/sand/grus för att hålla bra fukt.

Varför mognar inte mina björnbär?

Det kan hända att bären bara blir delvis mogna om det varit en kylig sommar eller pollineringen varit dålig. Som vid all bärodling så desto soligare placering av växten desto bättre blir skörden.

Vad ska man gödsla björnbär med?

En björnbärsbuske är oftast tillräckligt i trädgården, men vid du ha fler är 2,5 m medan plantorna ett bra avstånd. Gödsel: Gödsla hallonen med 2-3 kg kogödsel /m2 varje vår, björnbären med 1-2 kg /m2. Alternativt kan du ge en till två "nävar" fullgödselmedel.

Hur tar man sticklingar på björnbär?

Det går även att föröka björnbär med sticklingar. Klipp då av en icke-förvedad gren på 20-30 cm tvåskärssekatör. Klipp bort den mjukaste delen av toppen, dra bort de nedersta bladen och sätt i en perennkruka med en blandning av jord/sand/grus för att hålla bra fukt.

Hur blir man av med björnbär?

Gräv rejät och ta sen bort det som dyker upp därefter. Inomn max två år är du av med det, om du är lite ihärdig. Visst går det att ta bort björnbär utan att använda bekämpningsmedel.

Hur gör du förökning av björnbär?

 • Björnbär är enklast att föröka med avläggare. Enklast repar du då lite på ytan av grenen vid en förgrening och lägger ner den delen mot bar jord eller i en kruka fylld med fuktighetshållande jord och sand. Fäst grenen ordentligt genom att lägga på en sten eller med en böjd ståltråd som håller kvar grenen stadigt mot jorden.

Hur beskärs björnbär?

 • Beskärning av björnbär. Plantan beskärs första gången när den har planterats. Klipp då bort döda eller fula grenar och beskär ner övriga grenar till ca 50 cm höjd. På hösten skär man tillbaka de grenar som givit skörd ända ner till marken för ge kraft till nya grenar att utvecklas till nästa års skörd.

När planteras björnbär?

 • Björnbär kan planteras vår, sommar och höst. Sommartid behövs oftast mer vattning än vid vår- och höstplantering, Björnbär trivs bäst i ett läge med mycket sol och utvecklas bäst i näringsrik och väldränerad jord. Planterar man fler plantor bredvid varandra bör de stå minst 150 cm ifrån varandra.