:

Vad ska humle klättra på?

Innehållsförteckning:

  1. Vad ska humle klättra på?
  2. Hur tar man hand om humle?
  3. Hur förökas humle?
  4. Kan humle klättra på träd?
  5. Vad kan murgröna klättra på?
  6. När gödsla Humle?
  7. Vad gör man med Humle?
  8. Kan man ta skott av Humle?
  9. När kan man ta sticklingar av Humle?

Vad ska humle klättra på?

Humle klättrar villigt på allt från en båge, spaljé, över stora stenar eller längs ett kraftigt rep och täcker snabbt stora ytor. Humle, Humulus lupulus, växer verkligen snabbt, den är en perenn som klipps ner på hösten för att skjuta fart igen på våren och den kan växa flera meter på ett par månader.

Hur tar man hand om humle?

Humlen trivs där det finns ett bra mikroklimat, som i skydd av en vägg. Gödsla rikligt med naturgödsel på våren och ge den mycket vatten fram till midsommar. Ett bra material till störarna är obarkad gran, så långa du kan hitta. Är du mån om skörden så är det bra att hjälpa till att linda upp humlen medsols.

Hur förökas humle?

Humle blommar i slutet av sommaren och kan växa upp mot 30 cm på ett dygn. Humle klipps ner till marken på våren eller hösten. Den kan förökas med sticklingar eller rotskott.

Kan humle klättra på träd?

Den kommer att klättra själv utan problem. Däremot kanske den behöver extra vatten vid roten av ett träd. Dessutom kan humle vara lite långsam den första , eller två första säsongerna, innan den hunnit etablera rötterna.

Vad kan murgröna klättra på?

Murgrönan växer bäst i fuktiga och halvskuggiga-skuggiga lägen. Den klättrar med hjälp av sugrötter och är perfekt för att täcka in en husvägg eller ett större träd med, men passar också väldigt bra som marktäckare, till exempel under buskar eller över en slänt.

När gödsla Humle?

Gödsla och luka flitigt under våren och hjälp skotten att slingra genom att vira dem runt stören. När de har kommit någon meter upp klarar de att klättra. Ta bort skott.

Vad gör man med Humle?

Användning: Humle är en prydnad för väggar och plank samtidigt som man kan skörda kottar från den. Dessa kan användas till t ex te, sömnkuddar, öl och till den gudabenådade drycken Gotlandsdricka.

Kan man ta skott av Humle?

Ta ett toppskott med fem blad. Ryck loss de två nedersta. Stick ner plantan i såjord eller sandblandad jord, så att bladsåren hamnar under jord. Vattna och sätt en plastpåse över hela krukan en tid tills nya rötter bildats.

När kan man ta sticklingar av Humle?

Förra året tog jag några sticklingar också, på försommaren. De växte till sig i en kruka under sommaren och när de blivit ca en meter planterade jag ut dem. I år har de redan kommit upp till tre meter :-D. Så, humle passar utmärkt att ta sticklingar av.