:

Vad är det för skillnad på stjärnor och planeter?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är det för skillnad på stjärnor och planeter?
  2. När en stjärna bildas?
  3. Hur planeter bildas?
  4. Hur utvecklas stjärnor från födelse till död?
  5. Vilka planeter är inte Gasklot?
  6. Hur skapas stjärna?
  7. Vilken ordning ligger planeterna?

Vad är det för skillnad på stjärnor och planeter?

En planet är en himlakropp som rör sig i en omloppsbana runt en stjärna, har tillräckligt stor massa för att vara nästintill rund, och dominerar sin omgivning. Om massan är så stor att kärnfusion sker, så räknas himlakroppen dock som stjärna och inte planet.

När en stjärna bildas?

En stjärna börjar som ett kollapsande moln av materia som består av väte, helium och små mängder av tyngre ämnen. När kärnan är tillräckligt tät, börjar vätet att fusioneras till helium. Den återstående delen av stjärnans inre för bort energin från kärnan genom en kombination av strålnings- och konvektiva processer.

Hur planeter bildas?

Den dominerande teorin har varit att materia (stenar, gas och damm) i ett kaotiskt tillstånd snurrat runt solen och krockat in i varandra och på så sätt gradvis vuxit i någon sorts snöbollseffekt. Till slut har de blivit så stora och massiva att det skapats planeter.

Hur utvecklas stjärnor från födelse till död?

Stor stjärna: När bränslet (väte) börjar ta slut sväller den till en superjätte och sedan exploderar den. ... Stjärnors födelse, levnad och död ger upphov till nya grundämnen. I stjärnors fusion uppstår nya grundämnen och vid stjärnors död uppstår fler, tyngre grundämnen och framförallt så sprids de.

Vilka planeter är inte Gasklot?

Planeter och asterioder Merkurius, Venus, jorden och Mars räknas som de inre planeterna och de yttre utgörs av Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. De fyra yttre planeterna är gasplaneter och kallas ibland för gasjättar.

Hur skapas stjärna?

Stjärnor bildas i gigantiska moln av gas och rymdstoft som kallas nebulosor. Nebulosor är mycket färgrika objekt. De vanligaste färgerna på en nebulosa är rödrosa eller blå. Att nebulosor är färgglada och vilken färg de har är ett direkt resultat av den gas de består av och avståndet till en stjärna.

Vilken ordning ligger planeterna?

Planeterna snurrar runt solen i banor. Planeterna ligger i den här ordningen: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Tidigare fanns en planet till.