:

Vad krävs för att en stjärna ska bildas?

Innehållsförteckning:

  1. Vad krävs för att en stjärna ska bildas?
  2. Hur går det till när en stjärna föds?
  3. Hur ser en stjärnas liv ut?
  4. Vad är det som gör att en stjärna lyser?
  5. Hur många planeter kretsar runt solen?
  6. Hur skapas solar?

Vad krävs för att en stjärna ska bildas?

En stjärna börjar som ett kollapsande moln av materia som består av väte, helium och små mängder av tyngre ämnen. När kärnan är tillräckligt tät, börjar vätet att fusioneras till helium. Den återstående delen av stjärnans inre för bort energin från kärnan genom en kombination av strålnings- och konvektiva processer.

Hur går det till när en stjärna föds?

När gasmolnet blir tillräckligt tungt (för att det drar till sig mer gas på grund av gravitationen) kollapsar det. All gas faller inte in i mitten av molnet utan det blir en tät klump i mitten med en snurrande gasskiva runtom. Den täta klumpen blir så småningom en stjärna och planeterna föds i den omgivande skivan.

Hur ser en stjärnas liv ut?

Liten-/ mellanstjärna (som vår sol): När bränslet (väte) börjar ta slut sväller den till en röd jätte (under några miljoner år). När bränslet är helt slut krymper den samman till en vit dvärg. Att stjärnan lyser, trots att bränslet är slut, beror på att det blir mycket varmt när stjärnan dras samman.

Vad är det som gör att en stjärna lyser?

En stjärna lyser för att den är varm. (Det gör ju också en järnbit som man hettar upp.) Stjärnans färg beror på hur varm den är i sina ytterlager, svala stjärnor är röda och heta stjärnor är blå eller vita. ... Omvandlingen av väte till helium i centrum sker under största delen av en stjärnas liv.

Hur många planeter kretsar runt solen?

Så långt är det mellan planeterna i vårt solsystem Vårt solsystem består av åtta planeter som alla kretsar kring vår stora och heta sol. Dessutom finns det här ett antal dvärgplaneter och flera månar som kretsar kring de olika planeterna. Det är svårt att säga hur långt avståndet är mellan planeterna i vårt solsystem.

Hur skapas solar?

Solen är en stjärna av en relativt vanlig typ som befinner sig i centrum av vårt solsystem och som bildades för ungefär 4,6 miljarder år sedan när ett moln av gas och stoft i Vintergatan drogs samman. ... Solen rör sig med en hastighet av 792 000 km/h relativt Vintergatans centrum.