:

Vad är en gäng?

Innehållsförteckning:

  1. Vad är en gäng?
  2. Varför bildas gängkriminalitet?
  3. Vad innebär gängkriminalitet?
  4. Vilka gäng finns i Växjö?
  5. Vad är kriminellt uppbyggda nätverk?
  6. Hur rekryterar kriminella gäng?
  7. Hur ser gängkriminaliteten ut idag?
  8. Vad innebär Strainteori?
  9. Vad betyder Våldskapital?

Vad är en gäng?

Gäng[redigera | redigera wikitext] Ett gäng kan bestå av en politisk, etnisk eller annan sorts gemenskap, såsom ett fotbollslag eller en motorcykelklubb. Ordet gäng har ofta fått en negativ eller på annat vis laddad betydelse, då det numera ofta syftar på kriminella gatugäng.

Varför bildas gängkriminalitet?

Riskfaktorer för gängkriminalitet kan till exempel anses vara avsaknad av primära vårdgivare, dysfunktion- ell familjesituation, en icke-fungerande skolgång, bristande grupptillhörighet, socioekonomiskt utsatt bostadsområde samt brist på prosociala relationer (Ang m. fl.

Vad innebär gängkriminalitet?

Gängkriminalitet. För ungdomsgäng kan brottslig verksamhet bli ett alternativ i miljöer där möjligheter till jobb om utbildning saknas. ... Det ökar risken för att det gemensamma målet inom gruppen blir att endast begå brott. I gänggemenskapen kan ungdomarna känna sig skyddade och starka.

Vilka gäng finns i Växjö?

VÄXJÖ. Mordförsöket i Araby och skjutningarna nyligen har till stor del att göra med en konflikt som blossat upp mellan somaliska och arabiska kriminella gäng, enligt polisen.

Vad är kriminellt uppbyggda nätverk?

Denna kategori av nätverk utmärks av att de i huvudsak är verksamma i, och har anknytning till, ett specifikt geografiskt område. Majoriteten av de lokala kriminella nätverken är verksamma i utsatta områden.

Hur rekryterar kriminella gäng?

Orsaken till att en människa blir rekryterad till ett kriminellt gäng är ofta att man känner en person som är tungt kriminell, eller att man via sin bekantskapskrets kommit i kontakt med den.

Hur ser gängkriminaliteten ut idag?

Gängkriminaliteten har kopplat ett fast grepp om vissa områden. Skjutningarna ökar, handgranater och sprängvåld används i uppgörelser mellan kriminella och i attacker mot polisen. Hela 60 områden klassas idag som särskilt utsatta, och har polisen har nu gått upp i stabsläge efter den senaste tidens skjutningar i Malmö.

Vad innebär Strainteori?

Enligt Mertons "strain”- teori är frustration en bidragande orsak till att man avviker i brottsligt beteende. "Strain"- teorin förklarar varför vissa avviker i brottsligt beteende utifrån den kulturella betoningen att lyckas i samhället.

Vad betyder Våldskapital?

Proposition, sidan 83: Med våldskapital menas en förmåga och beredskap inom en kriminell gruppering att begå allvarligare våldsbrott eller andra brott som kan medföra fara för liv och hälsa.