:

Vad kan salpetersyra även kallas?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan salpetersyra även kallas?
  2. Vad har salpetersyra för egenskaper?
  3. Vad hette salpetersyra förr?
  4. Hur har kungsvatten fått sitt namn?
  5. Hur är stämbanden uppbyggda?
  6. Vad har svavelsyra för egenskaper?
  7. Vad händer om du råkar få salpetersyra på en nagel?

Vad kan salpetersyra även kallas?

Salpetersyra (av latinets sal, salt och peter, klippa, se salpeter) är en starkt frätande syra med kemisk beteckning HNO3.

Vad har salpetersyra för egenskaper?

Salpetersyra är starkt oxiderande och löser i uppvärmd form metaller som koppar, silver och kvicksilver. Blandningar av salpetersyra och andra syror ger speciella egenskaper. Till exempel bildar salpetersyra tillsammans med saltsyra så kallat kungsvatten – ett av mycket få ämnen som kan lösa guld och platina.

Vad hette salpetersyra förr?

Salpetersyra framställdes förr alltid genom upphettning av ett alkalimetallnitrat med koncentrerad svavelsyra. Tidigast användes kaliumnitrat (salpeter), därav syrans namn.

Hur har kungsvatten fått sitt namn?

En blandning av saltsyra och salpetersyra (oftast i proportionerna 3:1) kallas för kungsvatten (aqua regis på latin) eftersom den kan lösa upp den "kungliga metallen" guld; lejongapsväxten verbascum är mera känd under namnet kungsljus; och gör man en fjällvandring mellan Hemavan och Abisko följer man högst troligt ...

Hur är stämbanden uppbyggda?

Stämbandens vävnad består av fem lager: ytterst finns epitelet; innanför detta det ytliga lagret. Dessa två bildar tillsammans höljet. ... Stämbandens längd avgör bland annat röstens ton. Exempelvis har Tim Storms, den person som har producerat det djupaste basljudet, ungefär dubbelt så långa stämband som andra män.

Vad har svavelsyra för egenskaper?

Egenskaper: svavelsyra är en tung,tjockfrätande syra. Den rena syran är färglös och saknar lukt,den är starkt frätande. Koncentrerad svavelsyra löser sig lätt i vatten. I koncentrerad svavelsyra är det ungefär 98 % svavelsyra och resten är vatten.

Vad händer om du råkar få salpetersyra på en nagel?

Reaktionen kan innebära risk för antändning, och den kan ge upphov till giftiga kväveoxider. Ämnet fräter på de flesta metaller och textilier. När salpetersyra fräter på metaller hettas syran upp och avger giftiga kväveoxider. När ämnet löses i vatten frigörs likaså värme och giftiga kväveoxider.