:

Vart tillverkas porslin?

Innehållsförteckning:

 1. Vart tillverkas porslin?
 2. Vilka egenskaper har porslin?
 3. Vilket porslin?
 4. Var tillverkas Gustavsbergs porslin?
 5. Vad är en Glaskeram?
 6. Hur vet man om något är ugnsfast?
 7. Kan man måla på porslin?

Vart tillverkas porslin?

Numera produceras frittporslin i USA och Irland. Hårt porslin (fältspatporslin, "äkta porslin") utvecklades i Kina på 800-talet och förbättrades under Mingdynastin till sin fulländning under 1300-talet.

Vilka egenskaper har porslin?

Porslinet är typiskt vitt, något transparent och mycket kompakt, hur tunt det än är format, samt ogenomsläppligt för fukt, även om glasyren skadats. Avgränsningen är dock inte helt tydlig, då flintgods som normalt inte räknas som porslin ibland innehåller mindre mängder kaolinlera, och ofta kallas "flintporslin".

Vilket porslin?

Här hittar du fakta om några av de vanligaste typerna av porslin!

 • Fältspat. Det här är den allra vanligaste typen av porslin och det har tillverkats i Europa sedan 1709. ...
 • Benporslin. ...
 • Stengods. ...
 • Lergods. ...
 • Flintgods. ...
 • Vitroporslin.

Var tillverkas Gustavsbergs porslin?

All vår tillverkning sker i porslinsfabrikens tegelröda byggnad med det sågtandade taket i Gustavsberg. Godset är i stora delar handtillverkat, på samma sätt som när porslinstillverkningen började.

Vad är en Glaskeram?

Glaskeramer har högre hållfasthet och brottseghet men liknande optiska egenskaper som porslin. Båda grupperna innehåller kristallina faser i en matris av glas, men skiljer sig beträffande mi- krostruktur, kristallernas typ och storlek, vilket påverkar materialegenskaperna.

Hur vet man om något är ugnsfast?

Vanligaste storlekar i handeln är 1 dl (cirka 8x4 cm) och 2 dl (10x5 cm). Bild ovan, mitten till höger. Används till smårätter som tillagas i ugn eller vattenbad, till exempel oeuf en cocotte ("ägg i form", läs mer > Så kokas ägg). Med låg kan (~2 cm) kallas pajform (läs mer > Pajformar).

Kan man måla på porslin?

Att stänkmåla porslin är ett enkelt och roligt sätt att uppdatera och förnya sitt porslin. Allt du behöver är en pensel och porslinsfärg. Börja med att lägga ut ett tillräckligt stort täckpapper (det stänker och skvätter en hel del). Är porslinsfärgen väldigt tjock kan den med fördel blandas ut lite med vatten.