:

Hur tillverkas ozon?

Innehållsförteckning:

  1. Hur tillverkas ozon?
  2. Var hittar man ozonlagret?
  3. Vilka olika former av ozon finns det?
  4. I vilket material bildas ozon?
  5. Hur ser ozonskiktet ut idag?
  6. Var finns freoner?
  7. Vad tunnar ut ozonskiktet?

Hur tillverkas ozon?

I naturen produceras ozon genom kemiska reaktioner. Ett tydligt exempel som man ofta hör om är ozonlagret i stratosfären, där bildas ozonet genom solens ultravioletta (UV) strålar. Ozon bildas också genom elektricitet vid åskoväder.

Var hittar man ozonlagret?

Ozonskiktet hindrar att en del av den skadliga UV-strålningen från solen når jordytan. Ozonskiktet finns 10–50 kilometer upp i jordens atmosfär.

Vilka olika former av ozon finns det?

Ozon i den övre atmosfären. Ozon bildas naturligt i jordens atmosfär mellan 20 och 30 km över hav (se stratosfär) via den fotokemiska process som inträffar när ultraviolett ljus från solen träffar och delar syrgas (O2) som sedan omformas till fritt syre (O1) och ozon (O3).

I vilket material bildas ozon?

Ozon bildas när en syremolekyl (två syreatomer som sitter ihop) splittras av UV-strålningen från solen på höga höjder så att de ensamma atomerna kan slå sig samman med hela syremolekyler och bilda ozon (tre syreatomer som sitter ihop). Den viktigaste platsen för ozonbildning är på hög höjd över ekvatorsregionen.

Hur ser ozonskiktet ut idag?

Idag 16 september infaller internationella dagen för bevarandet av ozonskiktet. ... Halterna av ozonförstörande ämnen i vår atmosfär minskar och så gör även många av ozonhålen. Ozonlagret började tunnas ut i början av 1970-talet på grund av utsläpp av olika gaser, speciellt freoner.

Var finns freoner?

Isolermaterial med freoner (CFC och HCFC) finns i kylskåp och frysar, garageportar, platsbyggda kylrum, skivisolering i byggnader och mark, sandwichkonstruktioner, runt fjärrvärmerör med mera.

Vad tunnar ut ozonskiktet?

Orsaken till uttunningen är att ämnen som bryter ned ozon har släppts ut i atmosfären. Exempel på ämnen som bryter ned ozonskiktet är klorerade ämnen, som finns i bland annat kylskåp, anläggningar för luftkonditionering och skumplast.