:

Vad innehåller nektar?

Innehållsförteckning:

  1. Vad innehåller nektar?
  2. Kan du berätta om hur det går till när insekter pollinerar en blomma?
  3. Vad gör humlorna av sin nektar?
  4. Vad innehåller juicekoncentrat?
  5. Vad gör bina med pollen?
  6. Vad är det för en skillnad mellan ett frö och ett pollenkorn?

Vad innehåller nektar?

Nektar, "honungsvatten", "honungssaft", är en sockerhaltig vätska som finns hos de flesta växter, och den finns då vanligen i blommorna. Nektarn består av olika arter av socker, främst rör-, frukt- och druvsocker.

Kan du berätta om hur det går till när insekter pollinerar en blomma?

Pollinerande insekter älskar blommor. Där hittar de mat som sockersöt nektar och pollen. När de rör sig i blomman fastnar pollen på deras kropp, och när de flyger vidare flyttar de pollen från en blomma till en annan.

Vad gör humlorna av sin nektar?

Humlorna tar all sin näring från blommor. ... Blommornas nektar innehåller mest socker och är viktig energi för humlorna när de flyger omkring och samlar pollen. Energin behövs också för att producera värme så att de kan hålla hög temperatur i boet och ruva sina larver, samt för att producera vax.

Vad innehåller juicekoncentrat?

Juice från koncentrat innebär att vattnet tas bort från juicen efter att frukten pressats. Koncentratet pastöriseras för att hålla länge och fylls på tankar där det förvaras under lång tid. Väl framme i fabriken blandas det upp med vatten och smakämnen för att juicen ska bli drickfärdig.

Vad gör bina med pollen?

Alla bin i Sverige lever av nektar och pollen från blommor på olika växter. Nektar innehåller socker och ger bina energi till att orka flyga och bygga bon. Pollen är fullt med protein och samlas in som mat till larverna och de vuxna bina. Bin kan samla pollen i klumpar på benen eller i pälsen på magen.

Vad är det för en skillnad mellan ett frö och ett pollenkorn?

De hanliga delarna kallas ståndare och producerar pollen. Ståndarknappen, som sitter längst uppe på ståndaren, innehåller pollen. Den honliga delen heter pistill. ... Frön bildas längst ner på pistillen i en förtjockning som kallas fruktämne och som har fröämnen inuti.