:

Hur får man ljud i ett träblåsinstrument?

Innehållsförteckning:

 1. Hur får man ljud i ett träblåsinstrument?
 2. Hur uppstår ljud i en blockflöjt?
 3. Vad skiljer bleckblåsinstrument från träblåsinstrument?
 4. Vilka instrument ingår i Träblåsfamiljen?
 5. Hur får man ljud i en oboe?
 6. Varför tillhör Tvärflöjten träblåsinstrument?
 7. Hur uppstår ljud i en saxofon?
 8. Varför tvärflöjt träblås?
 9. Vilka instrument tillhör träblås?

Hur får man ljud i ett träblåsinstrument?

Träblåsinstrument är en grupp musikinstrument bland blåsinstrumenten som vanligen är gjorda av trä (men metall förekommer). Träblåsinstrumenten skiljs från bleckblåsinstrument genom att ljudet i de senare skapas genom vibrationer i läpparna som förstärks i instrumentet.

Hur uppstår ljud i en blockflöjt?

Hos rörbladsinstrument uppstår ljudet genom en eller flera vibrerande tungor och det finns två typer av munstycken, vilket antingen har ett enkelt eller dubbelt s.k. rörbladsmunstycke. En flöjt har inte denna uppbyggnad, utan luften sätts i svängning genom att den inblåsta luften slår i en skarp kant.

Vad skiljer bleckblåsinstrument från träblåsinstrument?

Träblåsinstrumenten skiljs från bleckblåsinstrument genom att ljudet i de senare produceras genom vibrationer i läpparna som förstärks i instrumentet. Träblåsinstrumenten kan indelas i två grupper beroende på hur ljudet uppstår och dessa grupper är rörbladsinstrument samt flöjter.

Vilka instrument ingår i Träblåsfamiljen?

Träblås: Blockflöjt, klarinett, tvärflöjt, saxofon, oboe och fagott. Gemensamt för flera av dessa är att man sätter fast ett tunt rörblad på munstycket. De är tillverkade av trä, plast eller metall. Att spela i en orkester: Du får möjlighet att spela i orkester eller ensemble.

Hur får man ljud i en oboe?

Oboen är av trä. För att få ljud i den blåser man genom en löstagbar grej, ett munstycke av bambu som kallas rör. Alla träblåsinstrument har sådana, utom flöjten. Oboen har en hög, speciell ton, som hörs genom hela orkestern.

Varför tillhör Tvärflöjten träblåsinstrument?

Tvärflöjt tillhör träblåsinstrumenten och är ett vackert och avlångt silverinstrumentet med en fin och ljus klang. Träblåsinstrumenten skiljs från bleckblåsinstrument genom att ljudet i de senare produceras genom vibrationer i läpparna som förstärks i instrumentet. ...

Hur uppstår ljud i en saxofon?

Saxofonen tillhör träblåsinstrumenten (trots att den är gjord av metall…). Man får ljud genom att man blåser igenom ett munstycke där ett rörblad av bambu är placerat. Rörbladet vibrerar när luftströmmen passerar och ljud uppstår som sedan förstärks i instrumentet.

Varför tvärflöjt träblås?

Tvärflöjt tillhör träblåsinstrumenten och är ett vackert och avlångt silverinstrumentet med en fin och ljus klang. Träblåsinstrumenten skiljs från bleckblåsinstrument genom att ljudet i de senare produceras genom vibrationer i läpparna som förstärks i instrumentet. ...

Vilka instrument tillhör träblås?

Blåsinstrument

 • Tvärflöjt. När man säger flöjt menar man i regel tvärflöjt. ...
 • Oboe. Oboe uttalas "obå" och tillhör familjen träblåsinstrument. ...
 • Klarinett. Klarinetten är ett träblåsinstrument som har ett stort tonomfång med olika karaktärer i de olika registren. ...
 • Saxofon. ...
 • Trumpet. ...
 • Trombon. ...
 • Valthorn. ...
 • Tuba.