:

Hur skapas neutronstjärnor?

Innehållsförteckning:

  1. Hur skapas neutronstjärnor?
  2. Hur ser en neutronstjärna ut?
  3. Hur blir det en supernova?
  4. Vem upptäckte neutronstjärna?
  5. Varför behövs neutroner i atomkärnan?

Hur skapas neutronstjärnor?

Enkelt uttryckt pressas då elektronerna in i atomkärnornas protoner och bildar neutroner. Så föds en neutronstjärna som är några tiotal kilometer i diameter och kan väga ett par solmassor. Om stjärnresten är ännu massivare, räcker inte heller neutronernas tryck, utan stjärnan kollapsar till ett svart hål.

Hur ser en neutronstjärna ut?

En neutronstjärna består av mycket tätt packade neutroner, som inte borde kunna lysa eller utsända strålning. ... Neutronstjärnor är små stjärnor med en diameter på endast omkring 20 kilometer. I gengäld har de en massa som är helt enorm. En tesked av en neutronstjärna skulle här på jorden väga en miljard ton.

Hur blir det en supernova?

En stjärna skapas ur gas och när en stjärna dör så återgår den till att bli gas. Vid slutet på en stjärnas livstid så exploderar den som en supernova. ... Vid den våldsamma explosionen bildas energi i form av gasmassor och strålningar som är hundra miljoner gånger starkare än solen.

Vem upptäckte neutronstjärna?

Neutronstjärnor upptäcks Walter Baade och Fritz Zwicky () upptäckte år 1934 begreppet neutronstjärnor, kom på idén att stjärnor exploderar i en händelse som de kallade supernova och att det är kollapsen av en stjärna som leder till en supernova.

Varför behövs neutroner i atomkärnan?

Varför finns det neutroner i atomkärnan? I en atomkärna med två eller flera plusladdade protoner borde dessa partiklar repellera varandra. För att undvika detta finns neutroner, vars funktion kan demonstreras med magneter på OH-projektor. Med enbart magneter (protoner) visar man, att dessa repellerar varandra.