:

Hur djupt ska man gräva vid dränering?

Innehållsförteckning:

  1. Hur djupt ska man gräva vid dränering?
  2. Hur djup behöver en stenkista vara?
  3. Vad behöver man vid dränering?
  4. Vad ska det vara för material runt dräneringen?
  5. Hur mycket ska man gräva för grund?
  6. Får man anlägga Stenkista?
  7. Hur mycket vatten klarar en stenkista?
  8. Kan man göra dränering själv?
  9. Vilken typ av dränering är bäst?

Hur djupt ska man gräva vid dränering?

När dagen väl har kommit att börja dränera är första steget att gräva upp marken ca 1 m ut från och runt grunden och så pass djupt att man kommer ungefär 50 cm under grundsulan på huset.

Hur djup behöver en stenkista vara?

Den ska ner 140 cm i marken. Avloppet ska ligga minst 70 cm under jord. Förr i världen byggde man stenkistor genom att dumpa en mängd sten i ett hål i marken. Numera använder man oftast regnvattenkassetter av plast.

Vad behöver man vid dränering?

Anslut dräneringsrören mot spolbrunnen och lägg ut rören med fall minst 5 mm per meter på ca 100 mm grus och fiberduk. Spolbrunnen är till för att, om det behövs, kunna spola ur dräneringen vid till exempel stopp. När dräneringsröret är utlagt ska grus läggas över röret med minst 100 mm.

Vad ska det vara för material runt dräneringen?

En väl fungerande dränering består av dränerande och kapillärbrytande material exempelvis makadam samt isolerskivor och dräneringsledningar. Dagens dräneringsledningar är tillverkade i plastmaterial som gör dem lättare att lägga ut än tegel- eller betongrör.

Hur mycket ska man gräva för grund?

Ska man ha tre lager isolering i plattan är det minst 55 cm som behöver grävas ut där plattan ska gjutas. När det är utgrävt fyller man upp med makadam. Om man har behövt gräva djupare än 55 cm ska det först fyllas med ett bärande friktionsmaterial, t ex grus.

Får man anlägga Stenkista?

Det går att köpa färdiga stenkistor och dagvattenkassetter men det är enkelt att bygga en själv. ... För att leda vattnet från stuprören till stenkistan kan du använda ränndalsplattor och rör som går under marken. De grävs då ner en bit i jorden, från stupröret till stenkistan.

Hur mycket vatten klarar en stenkista?

Hur mycket vatten ska du göra plats för? En millimeter regn på en kvadratmeter ger en liter vatten. Om du vill kunna hantera ett kraftigt regn bör du räkna med ett regn på cirka 20 millimeter. Om din hårdgjorda yta eller takyta är 50 kvadratmeter ger detta en kubikmeter vatten (50 m² * 0,02 m).

Kan man göra dränering själv?

Självklart går det att dränera själv runt huset. Men tänk på att det är ett drygt jobb, om även om man har tillgång till grävmaskin och lastbil. – Det är fruktansvärt mycket jord som man gräver upp. Altaner ska flyttas och grävas under.

Vilken typ av dränering är bäst?

Idag använder man plaströr, textilduk och makadam när man dränerar vilket ger en bra dränering men bidrar också till att rören får ett bra skydd mot slam, som annars täpper igen rören.