:

Vem kom på grafen?

Innehållsförteckning:

  1. Vem kom på grafen?
  2. Vad består grafen av?
  3. Hur tjockt är grafen?
  4. Hur kom man på grafen?
  5. Vad är grafen känd för?
  6. När upptäckte man grafen?
  7. Vad har grafen för egenskaper?
  8. Vad används grafen?
  9. Var hittar man grafen?
  10. Vad är grafen bra till?

Vem kom på grafen?

Konstantin Novoselov Andre Geim Graphene/Inventors Materialet uppfanns 2004 av Andre Geim och Konstantin Novoselov, som fick Nobelpriset i fysik 2010 för sin upptäckt.

Vad består grafen av?

Grafen är kolatomer som sitter ihop i ett enda tunt, tvådimensionellt skikt. Egenskaperna hos kolatomen, i kombination med de fysikaliska effekterna som uppstår i skiktet, ger upphov till en mängd unika egenskaper.

Hur tjockt är grafen?

Grafen är ett tvådimensionellt kolmaterial som är ett atomlager tjockt. Det är 200 gånger starkare än stål, är flexibelt och har många andra fördelaktiga egenskaper.

Hur kom man på grafen?

Hur upptäcktes det? Den första grafenflagan upptäcktes bokstavligen på en bit tejp, som hade fästs på en bit av den kolbaserade mineralen grafit. Nu rusar både forskare, innovatörer och kommersiella företag för att kunna ta fram praktiska tillämpningar.

Vad är grafen känd för?

Grafen [grafe´n] är en form av kol – det tunnaste och samtidigt det starkaste någonsin. Som material är det helt nytt. Det leder elektricitet lika bra som koppar. Det leder värme mycket bättre än alla andra kända material.

När upptäckte man grafen?

Grafen upptäcktes så sent som 2004 och vetenskapsmännen som isolerade det fick Nobelpriset i fysik 2010.

Vad har grafen för egenskaper?

Grafen är tvådimensionellt kolmaterial, ett atomlager tjockt, med en stor mängd utmärkta egenskaper såsom hög elektrisk och termisk ledningsförmåga, hög mekanisk hållfasthet, lättvikt och transparens.

Vad används grafen?

De används i flera olika detaljer i flygplansmotorer, bland annat kompressor, förbränningssystem och turbin. Grafen är det tunnaste, starkaste och mest varmhållfasta av alla material som nämns här, men det är fortfarande på forskningsstadiet. Det är ett slags kol som tillverkats av planarark som är en atom tjocka.

Var hittar man grafen?

Förekomst. Grafen finns i tre former: som flak, grafen på metall och grafen på kiselkarbid. Det finns ett fåtal företag som tillverkar grafen, varav två i Sverige. Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat en metod för att framställa grafen på kiselkarbid.

Vad är grafen bra till?

Grafen brukar kallas för världens lättaste material, samtidigt som det är upp till 200 gånger starkare än stål. Det, i kombination med att grafen är böjbart, transparent samt leder värme och elektricitet väldigt bra, gör att förväntningarna på materialet varit skyhöga sedan det upptäcktes 2004.