:

Vad kan man tillverka av fossilt kol?

Innehållsförteckning:

  1. Vad kan man tillverka av fossilt kol?
  2. Vad innehåller kol?
  3. Vad består stenkol av?
  4. Hur får vi kol?
  5. Vilka energiformer finns i fossila bränslen?
  6. Hur får man energi av olja?
  7. Vad innehåller inte kol?
  8. Vad är speciellt för kol?
  9. Hur vet man att man har KOL?

Vad kan man tillverka av fossilt kol?

Kol används framför allt som bränsle för uppvärmning och elproduktion, främst i större kolkraftverk. Ungefär 55 procent av allt kol används för produktion av elektricitet i hela världen. En stor del används även för direkt produktion av värme, ofta i mindre anläggningar.

Vad innehåller kol?

I gasform förekommer kol som koldioxid i atmosfären, och även löst i havsvatten. Den största mängden kol är dock sannolikt den som är bunden i kalksten och därmed besläktade bergarter (dolomit, marmor) i jordskorpan. Kalksten består av mineralet kalcit, som kemiskt sett är kalciumkarbonat med formeln CaCO3.

Vad består stenkol av?

Stenkol, bituminöst kol, är en typ av den sedimentära bergarten och fossila bränslet kol, med en kolhalt på 85–90 %. Stenkol är också ett äldre namn på den geologiska perioden karbon. Stenkolets ursprung kan man finna i stora skogar som växte nära kuster då stenkolet från början var stora växter.

Hur får vi kol?

Träkol är ett brunt eller svart material som framställs genom upphettning av trä i en syrefattig miljö, en process känd som pyrolys (torrdestillation). Som biprodukter bildas tjära, metanol och ättiksyra. Träkol består till största delen av grundämnet kol och kan användas som bränsle.

Vilka energiformer finns i fossila bränslen?

Till fossila bränslen hör fossilgas (även kallad naturgas), kol och olja (till exempel bensin). Energin i de fossila bränslena är, precis som i biobränslena, solenergi som bundits in genom fotosyntesen. Skillnaden är att fossila bränslen skapats under mycket lång tid av växter och djur som levde för länge sedan.

Hur får man energi av olja?

Det finns en mängd sätt att nyttja fossila bränslen på. Dels kan de användas som bränsle direkt i en motor, dels kan de omvandlas till energi i form av el. Runt om i världen finns mängder med kol- och oljekraftverk som bränner fossila bränslen för att koka vatten till ånga som driver elgeneratorer.

Vad innehåller inte kol?

Oorganiska ämnen är således de ämnen som innehåller vilket som helst av de övriga grundämnena, utom både kol och väte samtidigt. Trots detta känner vi idag till fler organiska ämnen än icke-organiska. Som rent material förekommer kol i flera olika former (allotroper), som grafit, diamant, fullerener och amorft kol.

Vad är speciellt för kol?

Diamant, grafit och fullerener är alla kol i ren form. Det som gör kolspeciellt är förmågan att bilda olika kemiska föreningar - miljontals olika. Anledningen till att så många kombinationer är möjliga, är det stora antalet bindningsmöjligheter för varje atom - fyra stycken.

Hur vet man att man har KOL?

Kolets yta är matt eller glänsande, och beroende på omvandlingsgrad varierar färgen från brunt till svart. Brunkol (lignit) är gulbrunt till mörkbrunt, mjukt och har vedlik struktur. Stenkol (bituminöst kol) är svart, hårdare än brunkol och har vanligen kubisk brottyta och matt glans.