:

Hur bildas genitiv av egennamn?

Innehållsförteckning:

  1. Hur bildas genitiv av egennamn?
  2. Hur skriver man genitiv på svenska?
  3. Är den ett substantiv?
  4. När ska man skriva apostrof?
  5. Hur använder man genitiv?

Hur bildas genitiv av egennamn?

Ägande i svenskan uttrycks vanligtvis med hjälp av så kallat s-genitiv, men kan ibland även uttryckas med hjälp av till exempel sammansättningar eller prepositionsfraser. S-genitivformen bildas genom att lägga till ett -s i slutet av egennamn eller substantiv i bestämd form. EXEMPEL: Lauras hund är under bordet.

Hur skriver man genitiv på svenska?

Enkel regel: lägg till s Reglerna är nämligen enkla och har nästan inga krångliga undantag: Vi ska bara lägga på ett s i slutet på namnet eller substantivet, till exempel Volvos årsredovisning. Inga apostrofer. Inga mellanslag. Ett litet undantag är om ett namn redan slutar på s, x eller z.

Är den ett substantiv?

Substantiv eller namnord är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar konkreta föremål och substanser samt abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring.

När ska man skriva apostrof?

I svenskan används apostrof för att markera att ett antal bokstäver i ett ord utelämnats, som till exempel i sta'n (kortform av staden) eller sammandragningen har'u (har du). Enligt lingvistisk formalia tillämpas apostrof även för att urskilja betydelser av ord och uttryck: Att kasta vatten innebär 'urinera'.

Hur använder man genitiv?

Ägande i svenskan uttrycks vanligtvis med hjälp av så kallat s-genitiv. Genitiv talar alltså om vem som äger eller har något. S-genitivformen bildas genom att lägga till ett –s i slutet av egennamn eller substantiv i bestämd form. Substantivet som följer genitivformen skrivs i obestämd form.