:

Hur spjälkas fett i kroppen?

Innehållsförteckning:

 1. Hur spjälkas fett i kroppen?
 2. I vilken mat finns det mycket fett?
 3. Hur får man i sig fett?
 4. Vilka organ deltar vid absorption av fett?
 5. Vilket enzym spjälkar fett?
 6. Vad är det mycket fett i?
 7. Vad händer om man inte får i sig tillräckligt med fett?
 8. Kan man äta för lite fett LCHF?
 9. Hur mycket fett på LCHF?

Hur spjälkas fett i kroppen?

Den största delen av födans kemiska nerbrytning sker med hjälp av bukspott från bukspottkörteln och gallan från levern som utsöndras i tolvfingertarmen. Gallan finfördelar fettet till små kulor som lättare kan angripas av enzymer från bukspottkörteln och spjälkas till glycerol och fettsyror.

I vilken mat finns det mycket fett?

Var finns mättat fett?

 • grädde, glass och bakverk.
 • choklad.
 • fet mjölk och fil.
 • smör och matfettsbandningar baserade på smör.
 • ost.
 • fett kött och charkprodukter som korv och bacon.
 • kokosfett.
 • palmolja.

Hur får man i sig fett?

En del av fettet i maten kommer från olja, smör och margarin, men vi får också mycket fett från mejeriprodukter, kött, chark, fisk och andra livsmedel, som till exempel bakverk, pizza, paj och piroger. Alla dessa livsmedel innehåller en blandning av mättat och omättat fett.

Vilka organ deltar vid absorption av fett?

Gallsyror bildas i levern och transporteras därifrån till gallblåsan. Från gallblåsan frisätts gallan i tolvfingertarmen i samband med fettrika måltider. Gallsyrorna är nödvändiga för att lipasen ska kunna fungera så effektivt som möjligt. Lipas bildas i sin tur i bukspottskörteln.

Vilket enzym spjälkar fett?

Varje dag transporterar blodet ca 150 g triglycerider mellan våra vävnader. Transporten sker med s.k. lipoproteiner. För att dessa skall kunna lämna ifrån sig triglyceriderna måste de spjälkas av ett lipas. De fettsyror som frisätts kan sedan tas upp och användas i vävnaderna.

Vad är det mycket fett i?

De fetter vi bör äta mer av finns till exempel i fisk, rapsolja, olivolja och nötter. Det finns också en typ av fett som kallas transfett. Transfett bör vi äta så lite som möjligt av, och det finns också i mycket liten mängd i maten. Ofta finns transfett i livsmedel som även innehåller mycket mättat fett.

Vad händer om man inte får i sig tillräckligt med fett?

Dessutom behövs fetter för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig vissa vitaminer: A, D, E och K. Fett är med andra ord ett livsnödvändigt ämne. Utan fett kan vår kropp inte fungera. Man kan lagra oändliga mängder fett i kroppen och det är därför vår främsta lagringsform av energi.

Kan man äta för lite fett LCHF?

Mätt på mycket fett – så funkar LCHF. ... LCHF står för Low Carb High Fat, lite kolhydrater mycket fett, och innebär att öka fettintaget och dra ner på kolhydraterna för att styra om kroppen till att förbränna mer av framför allt fett. För att vikten ska minska krävs att man även håller reda på kaloriintaget.

Hur mycket fett på LCHF?

Man ska över huvud taget inte fundera på hur många kalorier man äter om dagen vilket är en mycket stor skillnad från traditionella kaloriräknar-dieter. Av den energi (kalorier) man får i sig per dag bör fördelningen av fett, protein och kolhydrater vara ungefär (brukar kallas för energiprocent): 75% Fett. 20% Protein.