:

Vilka har meddelarfrihet?

Innehållsförteckning:

  1. Vilka har meddelarfrihet?
  2. Varför offentlighetsprincipen och meddelarskyddet är reglerat i grundlagen?
  3. Vad är Anskaffarfrihet?
  4. Vad är kvalificerad sekretess?
  5. Vilka undantag finns det i meddelarfriheten?
  6. Vad är meddelarskydd och efterforskningsförbud?
  7. Varför har Sverige offentlighetsprincipen?
  8. Varför meddelarskydd?
  9. Vad är grundlagarna till för?
  10. Är meddelarfriheten Grundlagsskyddad?

Vilka har meddelarfrihet?

Meddelarfrihet innebär att alla anställda inom offentlig verksamhet, utan risk för påföljder, kan lämna uppgifter till massmedier för publicering. Detta gäller i viss utsträckning även sekretessbelagda uppgifter.

Varför offentlighetsprincipen och meddelarskyddet är reglerat i grundlagen?

Offentliganställda (stat, kommun, myndigheter) har tystnadsplikt enligt offentlighets- och sekretesslagen. ... Det innebär att offentliganställda har rätt att tala med massmedier och muntligt lämna ut uppgifter, trots att uppgifterna omfattas av sekretess.

Vad är Anskaffarfrihet?

Meddelar- och anskaffarfrihet Det står också var och en fritt att anskaffa uppgifter i vilket ämne som helst i syfte att meddela eller offentliggöra dem enligt första stycket (anskaffarfrihet). I dessa friheter får inga andra begränsningar göras än de som följer av denna grundlag.

Vad är kvalificerad sekretess?

Det är inte tillåtet att lämna ut en allmän handling som innehåller sekretessbelagda uppgifter för publicering. Det är inte tillåtet att bryta mot tystnadsplikten genom att lämna uppgifter för publicering i de fall som särskilt anges i offentlighets- och sekretesslagen (kvalificerad tystnadsplikt).

Vilka undantag finns det i meddelarfriheten?

Meddelarfriheten gäller inte om man gör sig skyldig till vissa brott mot rikets säkerhet, närmare bestämt högförräderi, spioneri, grovt spioneri, grov obehörig befattning med hemlig uppgift, uppror, landsförräderi, landssvek eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott.

Vad är meddelarskydd och efterforskningsförbud?

Myndigheter eller andra allmänna organ får inte efterforska vem som har lämnat ett meddelande med stöd av meddelarfrihet. Den som har tagit emot en uppgift som lämnats för publicering med stöd av meddelarfriheten har tystnadsplikt beträffande meddelarens identitet.

Varför har Sverige offentlighetsprincipen?

Offentlighetsprincipen är till för att allmänheten ska ha god insyn i och kunna utöva medborgerlig kontroll över myndigheternas agerande. Den ger dock inte offentlighet åt allt myndighetsarbete. Så är till exempel styrelsers och arbetande kommittéers överläggningar som regel inte offentliga.

Varför meddelarskydd?

Det ger medborgarna insyn i den offentliga verksamheten. ... Det bidrar till att felaktiga beslut och brister blir kända och kan rättas till. Offentlighetsprincipen innebär att allmänheten har rätt att ta del av offentliga handlingar.

Vad är grundlagarna till för?

Sveriges författning består av fyra grundlagar: regeringsformen tryckfrihetsförordningen yttrandefrihetsgrundlagen successionsordningen. Grundlagarna räknas till den högsta nivån av lagar och inga andra lagar får motsäga dem. Grund lagarna ska skydda demokratin och är därför svå rare att ändra än andra lagar.

Är meddelarfriheten Grundlagsskyddad?

Meddelarfrihet innebär en rätt att meddela uppgifter i vilket ämne som helst för offentliggörande till grundlagsskyddad media. Alla har meddelarfrihet – rätten att vända sig till media och lämna uppgifter.