:

Hur fungerar en mjärde?

Innehållsförteckning:

 1. Hur fungerar en mjärde?
 2. Hur lägger man en ryssja?
 3. Vad är Mörtstuga?
 4. Hur man gör en Mörtstuga?
 5. Hur fungerar Kastnät?
 6. Hur man fiskar med ryssja?

Hur fungerar en mjärde?

Till skillnad från ryssjan kan mjärden inte skjutas ihop i längsriktningen och är därför vanligen ett ganska litet redskap. Mjärden används vid fiske av bland annat kräftor och kallas då även för kräftbur. Större modeller används för småfisk, som abborre och mört. ... Mjärde kan även vara fångstredskap för möss och råttor.

Hur lägger man en ryssja?

Ryssjan läggs på botten och hålls utsträckt med hjälp av tyngder eller draggar. I fångständen som är den större delen av en ryssja sitter ofta armar, ett vertikalt nät som med tyngder och flöten står längs med botten och leder in fisk i ryssjan.

Vad är Mörtstuga?

Redskap för att fiska mört Beroende på vad du har för syfte med att fånga mört lämpar de sig olika väl. Om du planerar att använda mörten som betesfisk när du fiskar gädda kan det vara värt att använda sig av en så kallad mörtstuga eftersom du då kan ta upp ett stort antal fiskar i ett svep utan större ansträngning.

Hur man gör en Mörtstuga?

Antingen metar/pimplar man upp dem eller så använder man en mörtstuga....Det som behövs för att bygga stugan är följande:

 1. Putsat nät 19 * 19 mm.
 2. Ståltråd.
 3. Avbitartång.
 4. Spetstång.
 5. Fil.
 6. Buntband.
 7. Tumstock/Måttband.
 8. Tid & tålamod.

Hur fungerar Kastnät?

Kastnät för betesfisk, används för att fånga ytaktiv löja eller mört, för att använda som betesfisk till abborre, öring eller andra fiskar. ... Som tidigare nämnt är löja och mört ofta det som man får, då dessa arter befinner sig nära ytan. Du kastar ut kastnätet över stimmet och halar sedan in fångsten.

Hur man fiskar med ryssja?

Två ryssjor kan sättas mot varandra med ledarm emellan. På så sätt fångar man upp fisk som vandrar i båda riktningarna. Ryssjor läggs på botten och hålls utsträckta med hjälp av tyngder i ändarna. De används vanligen för ål (ålryssja) och torsk (torskryssja), men förekommer för de flesta fiskar.